Novosti online

​Саслушан Рон Хавив

Рон Хавив, ратни фотограф који је 1992. године у Бијељини направио фотографију на којој се види како један од припадника Српске добровољачке гарде шутира убијене цивиле, саслушан је пред судом Босне и Херцеговине у Сарајеву, сазнаје „Политика”. Том приликом, откривамо, овај сведок није идентификовао ниједно лице на спорној фотографији. Такође, казао је да му је тек накнадно речено која је особа у питању, односно да се ради о припаднику Српске добровољачке гарде, у јавности познатим и као „Арканови тигрови”.

Подсетимо, предмет „Бијељина” формиран је по кривичној пријави коју је поднела Алма Пецковић, ћерка убијене Ајше Шабановић, на основу које је Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије у априлу 2015. донело наредбу о спровођењу истраге.

Тужилаштво за ратне злочине је у контакту с Лореном Волш, сарадницом фотографа Рона Хавива. Она је контактирала с Тужилаштвом за ратне злочине у јануару ове године, открива „Политикин” саговорник.

Како наводи „Политикин” саговорник, с друге стране, пуномоћница оштећене Алме Пецковић је Тужилаштву за ратне злочине казала да ће поступајућем тужиоцу доставити нове фотографије које је направио фотограф Хавив, али до данас то није урадила. – Упркос томе, али и другим потешкоћама у раду на овом предмету, тужилаштво никада није прекидало рад на њему – додаје он.

На спорној фотографији, која се налази у тужилачким списима, забележено је како на тротоару лежи Ајша Шабановић, а један припадник „Арканових тигрова” је шутира. Чињеница да је поменути припадник Српске добровољачке гарде сликан с леђа, због чега му се не види лице, у великој мери отежава утврђивање његовог идентитета.

– Недавно су се појавиле спекулације да промена поступајућег тужиоца у случају „Бијељина” није била случајна и да тужилаштво на овом предмету не ради оним интензитетом којим би требало. То није тачно. За рад у тужилаштву пре неколико месеци изабрано је пет заменика тужилаца. Имајући у виду сложеност предмета ратних злочина и њихов обим, у интересу је тужилаштва, као и оштећених, да се посао распореди равномерно на све заменике, а све у циљу бржег и ефикаснијег трагања за починиоцима кривичних дела – наводи „Политикин” саговорник.

На питање да ли су тачни наводи појединих медија да заменик тужиоца Огњен Ђукић, који је одређен за обрађивача предмета у случају „Бијељина”, не жели да разговара с подносиоцима кривичне пријаве, наш саговорник то оштро негира.

– Тужилаштво за ратне злочине је обавило разговор с подносиоцем кривичне пријаве и њеним пуномоћником 27. марта 2019. године. Подсећам да закон дефинише истражни поступак као поступак у коме је искључена јавност, и интереси истраге налажу да се подаци о предметима не откривају осим у случајевима и на начин предвиђен законом. У интересу је свих, и жртава и поступајућих органа гоњења, да се дође до правде и да се процесуирају сва лица која су починила кривична дела против међународног хуманитарног права током ратова на простору бивше Југославије – каже наш саговорник.

Регионална конференција тужилаца

У Београду ће се од 21. до 24. маја одржати регионална конференција тужилаца. Тема конференције ће бити сарадња, критеријуми и стандарди у прогону починилаца ратних злочина. Акценат ће бити на сарадњи тужилаштава у региону с Међународним резидуалним механизмом, сарадњи тужилаштава из региона, јачање регионалне сарадње у процесу ратних злочина и потрагама за несталим лицима, као и истраживање и кривично гоњење починилаца сексуалног насиља, везано за сукобе, као међународног злочина. Конференцији ће присуствовати: главни тужилац Међународног резидуалног механизма Серж Брамерц, главни тужилац БиХ Гордана Тадић, специјални тужилац Црне Горе Лидија Вукчевић, заменик тужиоца Државног одвјетништва Републике Хрватске и заменици тужиоца жупанијских тужилаштава Хрватске и кантоналних тужилаштава Босне и Херцеговине. Конференцију ће отворити тужилац за ратне злочине Републике Србије Снежана Станојковић, министар правде Републике Србије Нела Кубуровић и амбасадор Велике Британије Денис Киф.

Присуство председника Србије Александра Вучића и председнице Владе РС Ане Брнабић још није потврђено.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh